Na voljo je posnetek dogodka Civil Society for ESD 2030, kjer so predstavljeni izkupički UNESCO svetovne konference o izobraževanju za trajnostni razvoj in nadaljnji koraki, ki jih lahko civilna družba naredi na tem področju.

Podnebne spremembe, naraščajoča neenakost, grožnja demokratičnim strukturam in pomanjkanje politične udeležbe – za trajnostno ter pravično prihodnost obstajajo različni medsebojno povezani izzivi. Četrti cilj trajnostnega razvoja in zlasti cilj 4.7 poudarjata pomen vseživljenjskega učenja za spopadanje s temi številnimi izzivi. V tem kontekstu novi program Unesca »ESD za 2030« (izobraževanje za trajnostni razvoj za 2030) ponuja ključni okvir za izobraževanje kot gonilno silo nujno potrebne družbene preobrazbe.

Na vrsti so države članice UNESCO, da ta program prevedejo v konkretne ukrepe. Na svetovni konferenci UNESCO od 17. do 19. maja 2021 so bile države članice poklicane, da predstavijo svoje nacionalne načrte za uresničevanje »ESD za 2030«.

Kakšni so bili rezultati te konference? Kaj je potrebno za izvajanje programa »ESD za 2030« na državni ravni? Kako lahko v tem procesu okrepimo vpliv civilne družbe? Na spletnem seminarju so o teh vprašanjih razpravljali z izobraževalnimi strokovnjaki in praktiki z vsega sveta. Vernor Muñoz, vodja politik, zagovorništva in kampanj Global Campaign for Education, ter Natalia Kouhartsiouk, vodja projektov v NGO Support Centre na in Cipru predstavnica Bridge 47, sta poročala s konference ter sodelovala pri živahni razpravi o glavnih priložnostih in izzivih vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj v naslednjem desetletju. Spletni seminar je vodila Monika Duelge, One World Network North Rhine-Westphalia.

Posnetek dogodka si lahko ogledate na Youtube.

Pripravila: PV
Foto: Posnetek zaslona Youtube


Projekt Bridge 47 sooblikujejo evropske in globalne civilnodružbene organizacije, med njimi je tudi Platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne družbe, da bi ta s pomočjo globalnega učenja prispevala k pravičnosti in izkoreninjenju revščine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade RS in/ali Evropske unije.