Stran za globalno učenje. Upravlja jo Platforma SLOGA.

Teden globalnega učenja

Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji of leta 2006.

Teden globalnega učenja tradicionalno poteka tretji teden v novembru. Med 16. in. 20. novembrom 2020, v razširjenem terminu pa letos tudi v celotnem novembru, bo tako v Sloveniji potekal že štirinajsto leto. Letos poteka pod geslom To je naš svet, ukrepajmo skupaj! Teden globalnega učenja je svetovna pobuda za ozaveščanje in poziv k skupnemu premisleku o našem svetu. V tej skupni akciji globalno učenje uporabimo kot orodje solidarnosti in sprememb.

Pridruži se drugim globalnim državljanom in prispevaj k bolj trajnostnemu ter pravičnemu svetu. Deli svoje rešitve za spremembo naših navad, načinov življenja, porabe in potrošnje. Prispevaj k iskanju novih načinov izobraževanja in druženja.

Teden globalnega učenja 2020

Namen tedna globalnega učenja

Namen tedna je opozoriti na različnosti in neenakosti tako na lokalni kot globalni ravni ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva in globalnega trajnostnega razvoja.

Med Tednom globalnega učenja se združujejo vrtcu, šole, fakultete, nevladne in organizacije, lokalne oblasti ter nacionalne vlade, verske organizacije in drugi zainteresirani, ki ozaveščajo o pomembnosti sodelovanja za zaščito našega sveta ter prihodnosti.

V tem tednu se v mnogih evropskih državah zvrstijo številne aktivnosti, namenjene vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti. Potekajo razprave in pogovori v živo, festivali kratkih filmov, natečaji, predavanja, delavnice, razstave, kampanje na spletnih omrežjih in še veliko več. Namen vseh aktivnosti je predstaviti pomen globalnega učenja za doseganje uravnoteženega in trajnostnega razvoja sveta.

Od leta 1999 dalje Teden globalnega učenja pod okriljem Centra Sever–Jug Sveta Evrope organizirajo države članice Sveta Evrope. Aktivnosti v Sloveniji od leta 2006 koordinira platforma SLOGA.

Na Facebooku, Twitterju in Instagramu nas najdeš pod oznakama #GlobalnoUčenje ter #TGU.

Kaj so cilji tedna globalnega učenja?

Spodbuditi učence, učitelje, ravnatelje in ostalo šolsko osebje, študente in profesorje, mladinske skupine, raziskovalne institucije, medije, občine, poslance, ministre in druge vladne predstavnike k raziskovanju in razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in globalnem državljanstvu. Namen tedna je opozoriti na različnosti ter neenakosti tako na lokalnem kot tudi globalnem nivoju ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva.

Kako lahko sodelujamo pri tednu globalnega učenja?

Tema in aktivnost se lahko navezuje na številna širša področja, kot na primer:  lokalna in globalna neenakost in nepravičnost, stereotipi, medkulturna komunikacija, globalno državljanstvo, globalna odgovornost, spoštovanje človekovih pravic, itd.

Oblike aktivnosti:
Okrogla miza, debatni maraton, gledališka predstava, igre in delavnice, predavanje, razstava, projekcija filma z diskusijo itn.

Aktivnosti lahko organizirate v šoli ali v širši lokalni skupnosti, k sodelovanju pa lahko povabite tudi katero izmed organizacij, ki že ima izdelane delavnice prav za vas!

Namig za organizacijo dogodka:

Če niste čisto prepričani, kako lahko sodelujete, si oglejte aktivnosti šol preteklih let (link na poročilca in program) ali:

Prijava aktivnosti

BREZPLAČNO NATISNITE:

Letak za teden globalnega učenja

PLAKATA velikosti A4

PLAKAT TGU A4 + ozadje

PLAKAT TGU A4

PLAKATA velikosti A3

PLAKAT TGU A3 + ozadje

PLAKAT TGU A3

TGU 2020 ilustracija