V Cankarjevem domu v Ljubljani je v četrtek, 4. aprila 2019 potekal letošnji Kulturni bazar. Bazar je namenjen delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi kot tudi delavcem z drugih področij in študentom. Med razstavljalci je bila tudi platforma SLOGA, ki je predstavila globalno učenje kot metodo, s katero lahko v in preko kulturno-umetniških vsebin vnesemo globalno dimenzijo.

Strokovnega usposabljanja, ki temelji na medresorskem sodelovanju, se je po sedaj zbranih podatkih organizatorja udeležilo več kot 1000 interesentov, pri njegovi izvedbi pa je sodelovali 300 kulturnih organizacij ter številni samostojni kulturni ustvarjalci.

VIDEO

Platforma SLOGA je na Kulturnem bazarju predstavljala globalno učenje. Na interaktivni stojnici, ki je zabeležila rekorden obisk (obiskali so jo skoraj vsi obiskovalci bazarja!) smo poleg predstavitev strokovnih gradiv in orodij nevladnih organizacij, ki delujejo na področju globalnega učenja, izvedli tudi delavnice globalnega učenja in predstavitve za izobraževalce.

Društvo Humanitas je izvedlo aktivnost En svet, društvo Focus je predstavilo družabno igro o dobavnih verigah palmovega olja, pravični trgovini, potrošništvu Tradejack, Zavod Tri in Breja preja so predstavili svoje aktivnosti na področju medkulturnosti, SLOGA je izvedla predstavitve igralnih kart Več kot ena zgodba. Obiskovalci so med drugim lahko prejeli tudi svoj izvod priročnika Z globalnim učenjem do globalnih ciljev, tematski Slogopis, namizno igro Ciljamo cilje!, Priročnik za pedagoge o ciljih trajnostnega razvoja in migracijah , svoj izvod Najboljših novic iz sveta in številne druge publikacije ter se prijavili na novičnik o globalnem učenju za izobraževalce, ki izhaja v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno.. Na stojnici je poleg izobraževanj potekalo tudi individualno svetovanje.

Kulturni bazar je tradicionalno zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, za strokovne delavce širše strokovne javnosti, ki lahko pri svojem delu vključujejo kulturno-vzgojne vsebine (prehrana, zdravje, okolje in prostor, šport …) ter za študente.

S Kulturnim bazarjem, kjer združijo moči Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenska nacionalna komisija za Unesco ter kulturne ustanove iz vse Slovenije, želijo organizatorji doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi v Sloveniji ter v strokovni in širši javnosti prebuditi interes za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo.

Na prireditvi so bile predstavljene različne možnosti izvajanja kulturnih dejavnosti za otroke in mladino v okviru kurikula v vrtcih, osnovnih ter srednjih šolah (kulturno-umetnostna vzgoja kot kroskurikularna vsebina) ter obšolskih in zunajšolskih dejavnosti za kakovostno ter ustvarjalno preživljanje prostega časa otrok in mladine. Strokovne delavce in širšo javnost smo seznanili z najnovejšimi strokovnimi spoznanji v kulturno-umetnostni vzgoji, tudi s pomembnimi svetovnimi in evropskimi dokumenti.


WBN SRD TLG SLOGA MRS logo skupenProjekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. podpira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, koordinira pa ga SLOGA, nacionalna platforma za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč.
Vsebina gradiv ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.