Estonska organizacija Mondo že dolgo izobražuje izobraževalce in učence ter študente iz osnovnih ter srednjih šol. Do zdaj se globalnemu učenju, ki se osredotoča na predšolske otroke, niso posvečali v veliki meri. S projektom, ki ga sofinancira Bridge 47, so se tokrat odločili za to pot.

Zamislili so si tematsko animacijo na temo globalnega učenja za otroke od 5. do 7. leta, ki bo del učnega gradiva. Animacija bo z umetniškimi podobami zajela otroško domišljijo in jim pomagala razumeti zapletene ideje, kot so človekove pravice, enakost spolov, kulturna raznolikost, podnebne spremembe in/ali pomen varstva okolja. Ugotavljajo, da je animacija zanimivo orodje, s pomočjo katerega lahko otrokom lažje razložimo svet okoli sebe in da začnejo razumeti te zapletene izzive.

Animacija bo dodatek tiskanemu učnemu gradivu, ki ga sestavlja 10 tem (človekove pravice, kulturna raznolikost, izobraževanje, zdravje, voda, hrana, migracije, enakost spolov, okolje in podnebne spremembe). Vsako temo spremlja kratka otroška zgodba, ilustracija in priročnik za učitelje z aktivnostmi o tej temi. Učno gradivo sledi projektnemu načinu učenja in je združljivo z nacionalnim učnim načrtom tukaj v Estoniji.

Sredstva projekta Bridge 47 bodo uporabili za izdelavo 3 minutne animacije, ki bo predstavila like in služila kot nekakšen “napovednik filma” za vse teme v učnem gradivu. Glavna junaka animacije sta majhna deklica Amanda in njen namišljeni prijatelj, slon. Amanda je iste starosti kot otroci, ki jim je animacija namenjena. Ima radoveden um in prirojen občutek za pravičnost, hkrati pa je občasno lahko tudi neizkušena in nekoliko samosvoja. Zato se lahko učenci učijo iz njenih napak in dogodivščin ter skupaj z njo razvijejo svoje razumevanje sveta. V zgodbah sodelujejo ljudje iz različnih kultur, spoznava škodljive stereotipe in pomen spoštovanja v medkulturnih interakcijah, spoznava nekatere najpomembnejše okoljske izzive in majhne korake, ki jih lahko stori vsaka oseba.

Ilustracije za te zgodbe ustvarja umetnica Maari Soekov, ki ustvarja mistične risbe, ki so kot nalašč za ustvarjanje radovednosti pri majhnih otrocih. Pri digitalizaciji ilustracij sodelujejo s podjetjem BOP!

Celoten opis projekta.


Projekt Bridge 47 sooblikuje in izvaja 15 evropskih in globalnih organizacij civilne družbe, med njimi je tudi platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne družbe, da s pomočjo globalnega učenja prispeva k pravičnosti in izkoreninjenju revščine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.