5. UNESCO forum za transformativno izobraževanje za trajnostni razvoj, globalno državljanstvo ter zdravje in dobro počutje je združil je strokovnjake na področju izobraževanja za trajnostni razvoj, globalnega učenja in izobraževanja za zdravje in dobro počutje, da bi razpravljali o dobrih praksah, napredku, spremljanju in vključevanju transformativnega izobraževanja v smeri cilja trajnostnega razvoja 4.7. Sodelovala je tudi Platforma SLOGA.

Forum, ki je virtualno potekal od 29. novembra do 1. decembra sta soorganizirala UNESCO in APCEIU, gostili pa sta ga Ministrstvo za izobraževanje in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Koreje.

Okoli 1600 udeležencev je bilo del nacionalnih delegacij. V slovenski delegaciji je bila tudi Patricija Virtič kot vodja področja za globalno učenje pri Platformi SLOGA. Dele foruma je bilo mogoče spremljati prek spletnih prenosov.

Udeleženci so iskali rešitve in prakse za preoblikovanje izobraževalnih sistemov, tako da bodo učeči se vseh starosti podprti, da skrbijo drug za drugega in za planet, da ustvarijo bolj mirne, pravične in trajnostne družbe.

Zaradi poudarjanja komplementarnosti in sinergije med različnimi izobraževalnimi programi in pristopi, ki spodbujajo večjo kakovost in ustreznost izobraževanja in učenja, se UNESCO pomika k celostnemu pristopu k cilju 4.7 trajnostnega razvoja, in jih združuje pod izrazom »transformativno izobraževanje«.

V zadnjih letih je bilo vloženih veliko globalnih, regionalnih in nacionalnih prizadevanj za spremljanje napredka pri doseganju cilja 4.7 trajnostnega razvoja ali transformativnega izobraževanja. Glede na ta prizadevanja, ki imajo vsaka svoje prednosti in slabosti, in v luči številnih prizadevanj, ki so v teku za izvajanje transformativnega izobraževanja, so države članice in druge zainteresirane strani vse bolj poudarjale potrebo po boljšem razumevanju, kakšen je konkreten napredek v transformativnem izobraževanju in kako ga je najbolje meriti. Peti UNESO forum se je odzval na to potrebo, zaključki foruma bodo podlaga za nadaljnje delo.

Program, odprt za javnost, s povezavami do posnetkov:

  1. november 2021
  1. november 2021
  • Plenary 2: a look at recent global and regional data.
  • Special session by the host country (plenary) – Experiences from the Republic of Korea and Beyond: Progress, Challenges and New Visions
  •  Plenary 3: the crucial role of teacher
  1. december 2021

Vsi posnetki na Youtube seznamu predvajanja

Več informacij

Pripravila: PV
Foto: UNESCO

Preberite tudi komentar Patricije Virtič.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.