Teden globalnega učenja tradicionalno poteka tretji teden v novembru. Med 18. in 24. novembrom 2019, v razširjenem terminu pa letos tudi med 15. in 30. novembrom, bo tako v Sloveniji potekal že trinajsto leto. Letošnja osrednja tema so podnebne spremembe, slogan tedna pa je »Zbudi se! To je zadnji poziv za podnebje.« V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več dogodkov: predavanja, delavnice globalnega učenja, pogovori, pisanje apelov, razstave … Prijave aktivnosti so že možne, vsako leto pa se zvrsti tudi prek 100 aktivnosti. SLOGA, slovenska platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, vas vabi, da skupaj z nami v tem obdobju izvedete aktivnost(i).

Vse od leta 1999 je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever–Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v mnogih evropskih državah, pa tudi državah na severu Afrike, zvrstijo številni dogodki, namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti.

PRIJAVI DOGODEK

TEMA:
Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2019 so podnebne spremembe, slogan tedna pa je »Zbudi se! To je zadnji poziv za podnebje.«

Razvoj in varstvo okolja sta dva cilja, ki ju je nemogoče zasledovati ločeno, prav zato je boj proti podnebnim spremembam vključen tudi v Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030. A varstvo okolja in s tem povezani ukrepi za boj proti podnebnim spremembam ter njihovim posledicam nujno potrebujejo tudi izobraževanje in ozaveščanje vseh Zemljanov.
Najpomembnejši vprašanji našega časa, podnebne spremembe in varstvo okolja, tako spodbujata združevanje držav na različnih ravneh, kar je vodilo tudi do sprejetja Pariškega sporazuma leta 2015, s katerim so se države zavezale v tem stoletju omejiti naraščanje globalnih temperatur precej pod 2 stopinji Celzija.
Različna poročila  o doseganju ciljev trajnostnega razvoja kažejo, da okoljskih ukrepov za blažitev podnebnih sprememb, izboljšanje vodnih ekosistemov ter ohranjanje biotske raznolikosti ne izvajamo tako, kot bi jih bilo potrebno. Povprečna globalna temperatura se še vedno ni znižala, prav tako še zmeraj narašča morska gladina, koncentracija toplogrednih plinov pa se še zmeraj viša.
Tudi Slovenija ni izjema na področju varstva okolja in boja proti podnebnim spremembam, saj še zmeraj ne dela dovolj za dosego 13. cilja trajnostnega razvoja in skupaj z ostalimi državami še vedno ni dosegla ciljev Pariškega sporazuma. Slovenija je v letu 2017 proizvedla kar 1553 kg odpadkov na prebivalca, kar je kar 72 kg več kot v letu 2016. Leta 2017 pa je nastalo kar 3,9 % več emisij CO2 kot v letu prej.  Je pa Slovenija leta 2016 v Ustavo Republike Slovenije zapisala pravico do pitne vode, na komunalne čistilne naprave je bilo v letu 2015 priključenih 57,6 % prebivalcev, ribiči pa so v letu 2017 ujeli 128 ton morskih organizmov, kar je 86 % manj kot v letu 2007. 

OBLIKE AKTIVNOSTI:
Okrogla miza, debatni maraton, predstava, igre in delavnice, predavanje, razstava, projekcija filma z razpravo, dan odprtih vrat, zbiranje podpisov podpore, zbiranje hrane in oblačil, obisk doma za starejše, tematska razredna ura, likovni natečaj … Naj zasije vaša kreativnost!
Aktivnosti lahko organizirate v šoli ali v širši lokalni skupnosti, k sodelovanju pa lahko povabite tudi katero izmed organizacij, ki že ima pripravljene delavnice prav za vas.

Vse aktivnosti Tedna globalnega učenja 2019 v Sloveniji boste lahko v novembru našli tudi na spletni strani www.globalno-ucenje.sloga-platform.org/teden-globalnega-ucenja.

Več informacij:

Patricija Virtič, koordinatorica Tedna globalnega učenja 2019

patricija.virtic@sloga-platform.org

031 410 550; 01/434 44 02

www.globalno-ucenje.sloga-platform.org/teden-globalnega-ucenja

www.sloga-platform.org

SLOGA-TEDEN GLOBALNEGA UČENJA 2019 – sporočilo za javnost

SLOGA-TEDEN GLOBALNEGA UČENJA 2019 – poziv Bridge 47


Koordinacija dogodkov Tedna globalnega učenja poteka v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve RS, koordinira pa SLOGA, slovenska platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Vsebina gradiv ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.WBN SRD TLG SLOGA MRS logo skupen