Ob koncu 6. nacionalne konference globalnega učenja, ki jo je organiziralo Društvo Humanitas, so letos prvič podelili tudi nagrado za najboljšo učiteljico globalnega učenja. Prejela jo je Vera Granfol, iz osnovne šole Gornja Radgona.

Je aktivna članica Kluba učiteljic in učiteljev globalnega učenja ter globalno učenje prepleta s svojimi običajnimi učnimi urami. Med drugim je izpeljala tudi nadvse odmevno osveščevalno akcijo, ko je z desetimi učenkami in učenci 100 dni zapored nosila ista oblačila. Na ta način je skupaj z učenci opozarjala na problem prekomerne potrošnje, izkoriščanje ljudi in okolja v modni industriji ter nastajanje prevelike količine odpadkov.

Vera Granfol je v svojem nagovoru ob sprejemu nagrade obljubila tudi, da projekt še ni zaključen in da bo v prihodnosti k sodelovanju pri izzivu prepričala še vsaj 100 učenk in učencev ter vsaj 10 učiteljic in učiteljev. Namignila pa je tudi, da mogoče poskusijo še 100 dni brez česa drugega, na primer mobilnega telefona.

Več informacij TU.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.