Statistični urad Republike Slovenije je pojasnil, kako ekonomska globalizacija omogoča skoraj neomejen transport: sestavine za smuti na primer lahko skupno prepotujejo tudi 52.289 km, preden pridejo v Slovenijo.

Recimo, da si zaželimo sadni smuti iz banan, avokada, kivija in ananasa. Ste se kdaj vprašali, kako daleč pripotujejo te, nam na videz tako lahko dostopne sestavine? Če predpostavimo, da omenjeno sadje izvira iz držav, ki so njegove glavne izvoznice – banane iz Ekvadorja, avokado iz Mehike, kivi iz Kitajske in ananas iz Brazilije –, in da sadje potuje po morju, potem je bila pot, ki so jo prepotovali vsi skupaj, da so prišli do nas, dolga približno 52.289 km. V Slovenijo je bilo v letu 2016 uvoženih 2.100 ton avokada 72.600 ton banan, 2.700 ton ananasa in 3.700 ton kivija, iz Slovenije izvoženih pa 38.000 ton banan, 1.100 ton avokada,  400 ton ananasa in 1.300 ton kivija.

Statistični urad je izračunal, da bi za prevoz vsega omenjenega sadja potrebovali skoraj 8 tovornih ladij za sadje in zelenjavo z nosilnostjo tovora 10.600 ton. Seveda je bilo to sadje v hladilnicah, embalirano in na koncu še prepeljano v trgovine, kar je še dodatno obremenilo okolje.

sadje surs

Od besed k dejanjem, pa bodo cilji trajnostnega razvoja, ki so jih države sprejela septembra 2015, veliko lažje dosegljivi. Med njimi je v 12. cilju, ki se osredotoča na odgovorno porabo in potrošnjo zapisano, da bomo do leta 2030 dosegli trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri in njihovo učinkovito rabo; na svetovni ravni prepolovili količino zavržene hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšali izgube hrane vzdolž proizvodne ter dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka; izvajali desetletni okvir programov trajnostne proizvodnje in porabe, pri čemer morajo vse države sprejeti ukrepe in razvite države prevzeti vodilno vlogo, ob upoštevanju razvoja in možnosti držav v razvoju; zagotovili, da bodo ljudje povsod po svetu ustrezno seznanjeni in ozaveščeni za trajnostni razvoj ter sonaraven način življenja.

Več o globalnih ciljih na Globalni cilji in www.globalni-cilji.si.

Več informacij in nasvetov o tropskem sadju najdete tudi tu: http://globalno-ucenje.sloga-platform.org/izsel-je-prirocnik-sadje-naj-bo-pravicno/