V rubriki Onkraj mehurčka, ki jo pripravljajo skupaj z Društvom Humanitas, je spletna stran Rtvslo.si je objavila obsežen pogovor s profesorico Vanesso Andreotti o rasizmu, globalnem učenju in dvoličnosti.

Vanessa Andreotti, predstavnica brazilskih staroselcev, je redna profesorica na Univerzi v Britanski Kolumbiji v Vancouvru, kjer je vodja raziskovalne katedre za raso, neenakosti in globalne spremembe.

V obširnem pogovoru, ki ga je pripravila Kaja Sajovic, je dr. Andreotti med drugim pojasnila, kaj je globalno učenje:

“Globalno učenje akademiki običajno opisujemo kot našo kolektivno sposobnost soočanja in naslavljanja globalnih izzivov našega časa na treznejši, zrelejši, bolj kritičen in odgovornejši način. Gre torej za biti odgovoren na način, ki nam prinese bolj generativne možnosti za soobstoj na planetu v krizi,” pravi.

Vanessa Andreotti zagovarja pogled na svet z neantropocentičnega vidika in v svojih raziskavah preučuje, kako nas obstoječi izobraževalni sistem dejansko omejuje. Področja njenega raziskovanja so tudi, kako se je zgodovinsko in sistemsko reproducirala neenakost, kako se soočiti z glavnimi razlogi za neenakosti globalnega sistema in multikompleksnimi realnostmi sveta ter pogled v dekolonialne prihodnosti.

Prispevek si lahko preberete TU.