Teden globalnega učenja (TGU) tradicionalno poteka tretji teden v novembru. Med 15. in 21. novembrom 2021, v razširjenem terminu pa celoten november, bo tako pri nas potekal že petnajsto leto. Osrednja tema so cilji trajnostnega razvoja. Geslo TGU je »To je naš svet, ukrepajmo skupaj!«. TGU je svetovna pobuda za ozaveščanje in poziv k skupnemu premisleku o našem svetu. V tej skupni akciji globalno učenje uporabimo kot orodje solidarnosti in sprememb. V Sloveniji aktivnosti koordinira Platforma SLOGA.

Pridruži se drugim globalnim državljanom in prispevaj k bolj trajnostnemu ter pravičnemu svetu. Deli svoje rešitve za spremembo naših navad, načinov življenja, porabe in potrošnje. Prispevaj k iskanju novih načinov izobraževanja in druženja.

PRIJAVA AKTIVNOSTI

 

Namen tedna je opozoriti na različnosti in neenakosti tako na lokalni kot globalni ravni ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva in globalnega trajnostnega razvoja.

Med Tednom globalnega učenja se združujejo vrtcu, šole, fakultete, nevladne in organizacije, lokalne oblasti ter nacionalne vlade, verske organizacije in drugi zainteresirani, ki ozaveščajo o pomembnosti sodelovanja za zaščito našega sveta ter prihodnosti.

V tem tednu se v mnogih evropskih državah zvrstijo številne aktivnosti, namenjene vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti. Potekajo razprave in pogovori v živo, festivali kratkih filmov, natečaji, predavanja, delavnice, razstave, kampanje na spletnih omrežjih in še veliko več. Namen vseh aktivnosti je predstaviti pomen globalnega učenja za doseganje uravnoteženega in trajnostnega razvoja sveta.

Od leta 1999 dalje TGU pod okriljem Centra Sever–Jug Sveta Evrope organizirajo države članice Sveta Evrope. Aktivnosti v Sloveniji od leta 2006 koordinira platforma SLOGA.

Na Facebooku, Twitterju in Instagramu nas najdeš pod oznakama #GlobalnoUčenje ter #TGU2021 (v angleščini #GEW2021 in #GlobalEducationWeek).

Podrobne informacije na podstrani Tedna globalnega učenja.

Ne spreglejte promocijskega letaka za Teden globalnega učenja, brezplačno pa si lahko natisnete tudi plakate. Na informativnem srečanju 27. oktobra se lahko seznanite z vsemi potrebnimi informacijami za izvedbo vaše aktivnosti.

Uradni začetek priprav na izvedbo TGU 2021 bo 27. oktobra, ko bo ob 15. uri prek spleta potekalo informativno srečanje.

Pripravila: PV
Grafike: NSC in SLOGA


           Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji od leta 2006.
          Izvedba Tedna globalnega učenja 2021 poteka v sklopu projekta Climate of Change. Projekt Climate of Change (Vseevropska kampanja za boljšo prihodnost podnebnih migrantov), v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA, v Sloveniji sofinancirata Program Izobraževanja in ozaveščanja o razvoju Evropske unije in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.