Ob priznavanju, da je izobraževanje človekova pravica in temelj za mir, strpnost, druge človekove pravice in trajnostni razvoj, generalni sekretar Združenih narodov (ZN) sklicuje svetovne voditelje na vrh o preobrazbi izobraževanja (Transforming Education Summit) 19. septembra 2022, kot ključni mejnik pri napredku naše skupne agende. Pred vrhom bodo v petek, 16. in soboto, 17. septembra, potekala srečanja o mobilizaciji in rešitvah, na katerih se spodbuja udeležba ministrov.

Vrh o preoblikovanju izobraževanja je odgovor na globalno krizo v izobraževanju – pravičnosti in vključenosti, kakovosti in ustreznosti. Ta kriza, ki je pogosto počasna in nevidna, ima uničujoč vpliv na prihodnost otrok in mladine po vsem svetu. Vrh zagotavlja edinstveno priložnost za dvig izobraževanja na vrh globalne politične agende; mobilizacijo delovanja, ambicij, solidarnosti; rešitev za povrnitev s pandemijo povezanih izgub učenja, in posejanje semen za preoblikovanje izobraževanja v hitro spreminjajočem se svetu.

Unescov predvrh na ministrski ravni »Preoblikovanje izobraževanja«, ki je potekal v Parizu konec junija, je združil 2 voditelja držav in skoraj 150 ministrov za izobraževanje in več kot 2000 udeležencev, ki so se prišli pripravljati za vrh Združenih narodov septembra letos. UNESCO je objavil najnovejše številke o svetovnem položaju in razvoju izobraževanja in pozval k globalni mobilizaciji kot odgovor na zgodovinski izbruh krize zaradi Covida. Delegacijo Slovenije je vodil državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Darjo Felda. Podrobnosti

Preberi več

Pripravila: PV