Društvo stezosledcev je v sklopu aktivnosti, ki jih izvajajo v projektu Stezosledci proti neenakostim, pripravilo ozaveščevalno aktivnost na dogodku Oživela ulica 2018, ki je potekal 29. 8. 2018 v Kopru. Predstavljali so svojo kampanjo proti neenakosti. Med številne obiskovalce, ki so se ustavili ob stojnicah, so razdelili trajnostne vrečke za sadje in zelenjavo, ki so izdelane iz recikliranih odpadnih zaves in jih spodbujali k aktiviranju za zmanjšanje neenakosti po svetu.

Obiskovalce so pozvali v boju za odpravo neenakosti in uporabi trajnostnih vrečk za sadje ter zelenjavo, ki so jih  izdelali v Centru ponovne uporabe iz recikliranih zaves. Zakaj? Pridelava plastičnih vrečk namreč eksponentno raste. Letošnjo proizvodnjo plastičnih vrečk ocenjujejo kar na 5 bilijonov oziroma 160 000 plastičnih vrečk vsako sekundo! Podatki za Slovenijo kažejo, da Slovenci letno uporabimo med 300 in 600 milijoni vrečk in samo približno 1 odstotek teh vrečk recikliramo.

V naravi se plastika ne razgradi, temveč potrebuje na stotine let, da razpade na mikrodelce, ki zastrupljajo živali in lahko končajo v naši vodi ali (v primeru mesojedcev) na našem krožniku. Preden plastične vrečke razpadejo, so odgovorne za smrt in trpljenje številnih živali, ki jih zamenjajo za hrano ali se vanje ujamejo.

Stezosledci želijo prebivalce Slovenije s trajno vrečko za zelenjavo in sadje spodbuditi k trajnejšemu načinu življenja. Prav tako jih želijo aktivirati za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, ki predstavljajo zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije.

Oglejte si celotno fotogalerijo.


Stezosledci proti neenakostim, projekt Društva stezosledcev, je del projekta Trajnostna Evopa za vse, ki ga finančno podpira Evropska unija. Izražena stališča ne odražajo stališča EU.