Med 7000 jeziki, ki se govorijo po svetu, je 2680 staroselskih jezikov — kar predstavlja več kot tretjino vseh svetovnih jezikov — v nevarnosti, da bi izginili. Združeni narodi so razglasili leto 2019 za Mednarodno leto staroselskih jezikov, da bi povečali ozaveščenost o teh jezikih in njihovem prispevku h globalni raznolikosti. Da bi jih pomagali ohraniti, nova tura Google Earth Celebrating Indigenous Languages, deli zvočne posnetke govorcev in govork več kot 50 staroselskih jezikov.

“Govoriti svoj jezik je človekova pravica,” pravi Tania Haerekiterā Tapueluelu Wolfgramm, iz skupnosti Māori in Tonga, ki dela kot izobraževalka in aktivistka v  Aotearoi  – maorsko ime za Novo Zelandijo – in drugih državah Pacifika.  “Brez jezika nimaš kulture.”

Tania je ena izmed nekaj ducatov govork_cev staroselskih jezikov, zagovornic in izobraževalcev, ki so pomagali pri oblikovanju ture. Zahvaljujoč njihovim prispevkom lahko ljudje kliknejo na lokacije, ki imajo pomen za govorke_ce staroselskih jezikov in poslušajo ljudi, ki povejo tradicionalne pozdrave, pojejo pesmi ali govorijo pogoste besede ali fraze v svojih jezikih.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Vir: Google