V sodelovanju z Inštitutom za afriške študije je Srednja šola Zagorje skupaj s Planinskim društvom Zagorje organizirala pohod, obarvan tudi z globalnim učenjem in ozaveščanjem o ciljih trajnostnega razvoja. “V soboto, 21. 9. je več kot 40 pohodnikov različnih starosti odšlo na  6. objem Zagorske doline. Že na začetku naših pohodov smo k sodelovanju povabili zagorske planince oz. Planinsko društvo Zagorje, ki poskrbi, da je naš korak varen.  Pohodi so običajno tudi tematsko obarvani in glede na to povabimo k sodelovanju glasbenike, lokalne pridelovalce hrane, posameznike ter društva,  ki poznajo  našo bogato kulturno dediščino.  Tako na  Srednji šoli Zagorje sledimo in skušamo širiti znanje o ciljih trajnostnega razvoja med mladimi in odraslimi.”

“Pri tem nam pomaga tudi Inštitut za afriške študije, ki vodi program Globalno lokalno učenje, ki spodbuja aktivnosti za uresničevanje Ciljev trajnostnega razvoja in Agende 2030. S povezovanjem spodbujamo in krepimo ozaveščanje ter vzpostavljanje partnerstev za doseganje ciljev trajnostnega razvoja SDG17.

Tokratni pohod smo poimenovali Po poti zagorskih “knapov”. Zato smo k sodelovanju povabili tudi Rudarsko in etnološko društvo Srečno. Njihov član nam je na poti  povedal marsikaj zanimivega o življenju v teh krajih iz časa, ko se je tu pridobivala »zmajeva kri« pa tudi o tem, kako je rudarjenje vplivalo na spreminjanje naravnega okolja. S tem so osveščali o pomenu ohranjanja naravne in kulturne dediščine, kot primer cilja SDG 11 – trajnostna mesta in lokalne skupnosti.

Ker pa prazen žakelj ne stoji pokonci in smo bili po slabih 4 urah pohoda tudi lačni, smo se ustavili  na prireditvi Zagorje ob žlici. Pridne dijakinje Srednje šole Zagorje so nam pripravile pravo zasavsko jetrnico, ki pa je bila pripravljena in postrežena na moderen način. Promocija lokalno pridelane hrane je pomembna za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, saj s tem zmanjšamo izpuste zaradi transporta, zmanjšamo uporabo transportne embalaže, jemo bolj zdravo hrano z večjo hranilno vrednostjo in z manj konzervansi.

Če pogledamo bližje s tem prispevamo, k ciljem kod so odgovorna proizvodnja in poraba SDG 12, zdravje in dobro počutje SDG 3, trajnostna mesta in skupnosti SDG11, podnebni ukrepi …

Naj končam z mislijo: Objemi Zagorske doline niso nastali zaradi Agende 2030 o ciljih trajnostnega razvoja, ampak so odraz potreb in skrbi za lokalno in s tem globalno okolje.”

Zdenka Resnik

ias_emkruskic

Fotografija: E. M. Kruškić