Knjižnica Šmarje pri Jelšah je letos gostila 23. Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja, ki je potekalo 11. maja 2018. Na slovesnosti so podelili priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih trem posameznikom, učeči se skupini in ustanovi. Nacionalnega odprtja se je udeležila tudi vodja projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., v sklopu katerega je SLOGA prevzela tudi vlogo tematskega koordinatorja za globalno učenje.

Nacionalno odprtje je spremljal pester spremljevalni program. Obiskovalcem je na ploščadi pred kulturnim domom dobrodošlico zaigrala šmarska godba na pihala, v spodnji dvorani so se predstavljali izvajalci TVU-ja, dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina so opravljali brezplačne meritve vida, zeliščne nasvete je podajala zeliščarka Špela Pogelšek, obiskovalci so lahko degustirali izdelke Kmetije Vizjak. Pri Muzeju baroka je potekala delavnica pozlate v izvedbi društva Legende, organizirana sta bila voden ogled muzeja in vzpon po kalvariji do cerkve sv. Roka.

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi, pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. TVU bo letos potekal pod geslom Slovenija, učeča se dežela od 11. do 20. maja 2018, razširjeni termin pa vse od 11. maja do 30. junija 2018.

Platforma SLOGA se je letos tudi uradno pridružila Tednu vseživljenjskega učenja, predvsem z namenom promocije globalnega učenja in vnašanje globalnega pogleda na tematike. Preko delavnic, predstavitev, predavanj in ozaveščevalnih aktivnosti bomo skušali posameznice in posameznike opremiti z razumevanjem svetovnih težav, jih opremiti z znanjem, veščinami ter vrednotami, k jih potrebujejo za soočanje z globalnimi izzivi, predvsem pa spodbuditi k aktivaciji za njihovo razreševanje. Do konca junija 2018 se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov, o globalnem učenju boste lahko brali in slišali na različnih spletnih straneh, profilih na družbenih omrežjih  … Do sedaj prijavljenih prirediteljev je več kot 15 (seznam vseh), seznam aktivnosti pa se dnevno osvežuje na koledarju prireditev na spletni strani TVU.

Bi tudi vaša organizacija rada sodelovala v Tednu vseživljenjskega učenja z aktivnostjo na področju globalnega učenja? Še je možnost, da se nam pridružite – pišite na patricija.virtic@sloga-platform.org.

Sodelovanje v Tednu vseživljenjskega učenja poteka v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1