Deveterica mladih perspektivnih podjetnikov iz prve generacije štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade, ki so jo natanko pred letom dni ustanovili pri Ustvarjalniku, je svoje dosežke predstavila na zaključni konferenci, ki jo je v predsedniški palači gostil predsednik republike Borut Pahor. Najuspešnejši so prejeli nagrade, razglašen pa je tudi naj mladinski startup leta 2019. Nagrado za Najbolj globalno odgovorno idejo, ki je bila del projekta Globalna odgovornost za prihodnost, je po izboru komisije nevladnih organizacij prejela Veronika Rožmanc za projekt Oli.

Na slovesnosti so svoja podjetja in podjetniške ideje predstavila prva generacija štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade. Deset najbolj perspektivnih mladih podjetnic in podjetnikov v državi se lahko – kljub temu, da je njihova povprečna starost pod 18 leti – pohvali z vidnimi poslovnimi uspehi. Z inovativnimi in družbeno odgovornimi idejami dokazujejo, da podjetništvo nima starostne omejitve.

Fundacijo za ustvarjalne mlade je, skupaj z desetimi uspešnimi slovenskimi podjetji, lani ustanovil Pospeševalnik mladinskega podjetništva Ustvarjalnik. Namenjena je najbolj izstopajočim mladim pri nas, ki navdihujejo s svojimi inovativnimi in smelimi poslovnimi idejami. Vsako leto deset mladih z ambicioznimi obšolskimi projekti za obdobje enega leta prejme mesečno štipendijo, mentorsko ekipo in drugo potrebno podporo, da lahko udejanjijo svoje projekte. Predsednik republike je dolgoletni podpornik programov Ustvarjalnika. Med drugim je leta 2015 odprl vrata Predsedniške palače mladim inovatorjem in podjetnikom, ki so razvijali svoje poslovne ideje od prve zamisli do dejanske izvedbe, lani pa predstavitvi Fundacije za ustvarjalne mlade.

Udeležence sta nagovorila tudi gosta iz tujine, ki sta mlade podjetnike spodbudila k nadaljevanju njihovih ustvarjalnih poti.

Dr. Alexander Bard je filozof, ki je svojo kariero začel kot glasbeni producent. Področje njegovega raziskovanja so sodobni trendi. Kot idejni oče estonske e-države je pomagal uvajati brezplačen brezžični dostop do interneta, kar je omogočilo dostopnost elektronskih storitev, ki jih ponuja država Estonija. Je avtor nekaterih najbolj citiranih raziskav o trendih prihodnosti, v svojih knjigah pa eden glavnih kritikov sodobne tehnologije.

Ashraf Mizo je eden vodilnih predstavnikov socialnega podjetništva v Sudanu. Kot inženir želi spremembe uvajati skozi nove tehnologije, zato je ustanovil podjetje Nayla Proesthetics. Podjetje ljudem v neprivilegiranih in revnih okoljih pomaga z visokotehnološko cenovno dostopno proestetiko in protezami po amputacijah.

Veronika Rožmanc, prejemnica obeh nagrad, je študentka oblikovanja iz Logatca. Svoj estetski čut, odgovornost do naravnega in otroka v srcu je uporabila za izdelavo otroške igrače – šotora Oli v obliki kita. Njen izdelek je v Sloveniji in na tujem v zadnjem letu zmagal na vseh natečajih, na katere je bil prijavljen, trenutno pa ima Veronika zanj bistveno več naročil, kot jih lahko izpolni. Preskok iz oblikovalke v podjetnico bo dokončno izpeljala s pomočjo podjetja Plastika Skaza, ki je Olija vzelo pod svoje okrilje.”

Vir: Urad Predsednika RS

Vir fotografije: STA


Projekt Globalna odgovornost za prihodnost financira Evropska mreža za globalno učenje – GENE. Projekt je del programskih aktivnosti CEP, ki jih sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje.logotipi ustvarjanilnik