GENE je junija 2021 začel postopek za novo evropsko deklaracijo o globalnem učenju, imenovano Izobraževanje 2050. Gre za prenovljeno deklaracijo ob 20-letnici Maastrichtske deklaracije. Nevladne organizacije pozivamo, da se vključijo v delovno skupino za pripravo besedila deklaracije.

GENE pričakuje, da bo nova evropska deklaracija zagotovila okvir za krepitev nacionalnih politik, strategije in zagotavljanje globalnega izobraževanja. Zgrajena bo na soglasju, vendar bo poskušala zagotoviti skupen, dogovorjen jezik politike in nekatere politične vzvode za akterje na nacionalni ravni. Poleg zavez bo vključevala tudi praktične mehanizme. Slavnostna predstavitev in podpis deklaracije bo novembra 2022 na Irskem.

CONCORD, kot predstavnik civilne družbe, je bil povabljen, da se pridruži procesu. Vabilo je odprto za člane CONCORD in člane članov (in njihove člane), torej za Platformo SLOGA, organizacije članice platforme in vaše organizacije članice. V imenu mreže CONCORD bo postopek vključevanja civilne družbe vodila Patricija Virtič, vodja globalnega učenja pri Platformi SLOGA in članica Usmerjevalnega odbora za globalno učenje pri CONCORD.

Prvi korak je izražanje interesa, za vključitev v delovno skupino organizacij civilne družbe, kar storite z izpolnitvijo kratkega vprašalnika: https://forms.gle/XYBhmFVkippVMMQu6.

Rok je 20. januar 2022. Prvo spletno srečanje bo predvidoma konec januarja 2022.

Več informacij

Pripravila: PV
Foto: Canva/SLOGA