Inštitut Integra obvešča, da so v okviru mednarodnega projekta podnebnega opismenjevanja nastali številni brezplačni izdelki, ki so na voljo širši javnosti in izobraževalcem odraslih.

Prvi korak: mobilna podnebna pismenost
Proces ozaveščanja je zabavnejši, če ga prehodimo skupaj. Da bi pokazali ljudem, kako njihova dejanja vplivajo na podnebje, so razvili posebno mobilno aplikacijo, s katero bodo lahko pričeli zavestnejše razmišljati o lastnem vplivu. Vsakodnevno bodo lahko preverjali številne vsakodnevne dejavnosti ter svoje rezultate primerjali z rezultati prijateljev in sosedov, ter tako dodali še zabavni vidik tekmovanja.

Drugi korak: socialno učenje z mreženjem
Zgolj pridobivanje informacij in tovrstnih rezultatov ni dovolj, pač pa jih je potrebno spremljati in nadgrajevati skozi izobraževalno platformo. Gre za orodje, s pomočjo katerega lahko ljudje iz celotne Evrope najdejo informacije, se poučijo o podnebnih spremembah in postanejo pogumnejši pri vključevanju in sodelovanju v skupnosti, z namenom spodbujanja ukrepov zmanjšanja odtisov.

Cilj projekta je usmeriti ljudi k oblikovanju skupnosti, ki bodo delovale na podlagi trajnostnega razvoja in pametne rabe energije. Z izmenjavo izkušenj in dobrih praks želijo vzpodbuditi osveščene posameznike, da svojo skrb in osveščenost uporabijo za aktivacijo drugih, da bi le-ti postali občutljivejši glede ekološkega odtisa.

Vse informacije in brezplačni produkti, ki so nastali v okviru projekta, so dostopni na spletni strani www.climate-literacy.eu. Za več informacij so vam na voljo tudi na nives.hudej@eu-integra.eu.