Na sedmi mednarodni konferenci o izobraževanju odraslih CONFINTEA VII, ki je sredi junija potekala v Marakešu v Maroku, je bilo predstavljeno UNESCO Peto globalno poročilo o učenju in izobraževanju odraslih (GRALE 5). Kljub napredku, ki se kaže zlasti na področju udeležbe žensk, poročilo kaže, da so tisti, ki izobraževanje odraslih najbolj potrebujejo, še vedno prikrajšani.

  • približno 60 % držav je poročalo, da se udeležba invalidov, migrantov in zapornikov ni izboljšala;
  • 24 % držav je poročalo, da se je udeležba podeželskega prebivalstva zmanjšala;
  • udeležba starejših odraslih se je prav tako zmanjšala v 24 % od 159 anketiranih držav.

GRALE 5 poziva k spremembi pristopa držav članic k učenju in izobraževanju odraslih. Podpreti ga je treba z ustreznimi naložbami in tako vsem zagotovili možnost, da imajo koristi od učenja in izobraževanja odraslih.

GRALE_5

Grafika: Andragoški center Slovenije

Od 15. do 17. junija 2022 so se udeleženci z vsega sveta zbrali na sedmi mednarodni konferenci o izobraževanju odraslih (CONFINTEA VII) v Marakešu v Maroku. Pregledali so dosežke pri učenju in izobraževanju odraslih, razpravljali o izzivih in razvili nov okvir za ukrepanje, da bi učenje in izobraževanje odraslih postalo resničnost po vsem svetu. CONFINTEA VII je gostila Kraljevina Maroko in soorganiziral UNESCO. V slovenski delegaciji je bila tudi Patricija Virtič, vodja globalnega učenja pri Platformi SLOGA.

Celotno poročilo GRALE 5
Povzetek poročila GRALE 5

Pripravila: PV