Danes se proizvaja, uporablja in odvrže več oblačil kot kadar koli prej, kar predstavlja ogromen pritisk na naš planet in 60 milijonov ljudi, ki dela v tej industriji. Zato je prejšnji teden Evropska federacija okoljskih nevladnih organizacij (EEB) in 24 evropskih civilnodružbenih skupin pozvalo voditelje držav članic EU, naj nemudoma ukrepajo in obrzdajo industrijo.

“Tekstilna industrija je eden največjih onesnaževalcev, v njej pa je razširjeno izkoriščanje. Nova kampanja Change Wardrobe zahteva temeljito preobrazbo načina izdelave, prodaje, nošenja in ponovnega nošenja”, je pojasnila Patrizia Heidegger, direktorica na področju globalnih politik in trajnosti pri EEB.

Heidegger nadaljuje: “Letos imajo voditelji držav EU priložnost podpreti ambiciozno strategijo v tekstilni industriji,  ki temelji na poštenosti in trajnosti. Čas je, da modo premaknemo naprej od prizadevanja za vedno večjo gospodarsko rast, ki je nezdružljiva z zaustavitvijo nadaljnjega okoljskega in podnebnega razpada ter zmanjšanjem globalnih neenakosti.”

Vedno krajši čas menjave kolekcij pomeni, da se je, globalno gledano, svetovna proizvodnja oblačil od leta 2000 do 2014 podvojila, letno se zdaj proizvede več kot 150 milijard oblačil, 73 odstotkov vsega tekstila pa konča na odlagališčih ali sežiganju.

Nova raziskava Evropske agencije za okolje izpostavlja, da je tekstilna industrija (za hrano, bivališčem in prevozom) četrta po vplivu na okolje, druga po vplivu na rabo zemljišč in peta v prispevanju emisij v gospodinjstvih.

Okoljski ministri EU so pozvali Evropsko komisijo, naj pripravi strategijo za odmik industrije od netrajnostne proizvodnje in potrošnje, industrijo pa so označili kot prednostno nalogo Evropskega zelenega dogovora Ursule von der Leyen. Komisija naj bi prav tako pripravila predloge za tekstilno industrijo v svojem novem akcijskem načrtu za krožno gospodarstvu, ki naj bi bil objavljen 4. marca.

Stephane Arditi z EEB pravi: “Današnji modni sistem z lahkoto omogoča preveliko potrošnjo, kar ustvarja ogromne količine odpadkov. Toda iz težave ne bomo prišli z recikliranjem – izdelke je potrebno uporabljati dlje, odpadke pa v prvi točki preprečevati. Tako kot so vlade sprejele ukrepe za uporabo plastike za enkratno uporabo, morajo nujno ukrepati, da bodo možnosti, kot so popravilo, izposoja, delitev in izmenjava dostopnejše. Ključnega pomena je, da zagotovimo boljše informacije o tem, iz česa so narejena naša oblačila in oblikovati zahteve za materiale, ki ne vsebujejo strupov  in ki bi jih lahko uporabljali znova in znova.”

OZN navaja, da je tekstilna industrija odgovorna za med 8 in 10 % svetovnih emisij toplogrednih plinov, in ocenjuje, da bi bila moda do leta 2050 lahko odgovorna za četrtino vseh emisij. Arditi dodaja: “Podnebna akcija ni le dekarbonizacija energije, ki jo porabljamo, ampak tudi spreminjanje načina proizvodnje in porabe, ter da ponovno premislimo, kako izdelujemo in večkrat uporabljamo izdelke – in to vključuje oblačila.”

Leta 2019 je Švedska prišla na prve strani medijev, ko je odpovedala modni teden, in ljudje po celem svetu so se zavzeli za počasnejšo modo. A leto se je tragično končalo s požarom v tovarni oblačil v Novem Delhiju, v katerem je umrlo 40 delavcev.

Patrizia Heidegger pravi: “V prvi liniji odpadkov in onesnaževanja tekstilne industrije so milijoni neprijavljenih delavcev, ki izdelujejo oblačila za prodajo po celem svetu. Glede na to, da se je 139 vlad zavezalo, da bodo dosegle odgovorno potrošnjo in proizvodnjo na svetovni ravni kot del uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja, morajo vsa podjetja sprejeti ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje kršitev človekovih pravic ter uničevanja okolja v svojih dobavnih verigah.”

Leta 2020 bodo organizacije, ki stojijo za kampanjo Wardrobe Change, izvajale številne dejavnosti ozaveščanja in zagovarjanja po celotni EU.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Emily Macintosh na emily.macintosh@eeb.org in sledite ključniku #WardrobeChange.

Vir: SDG Watch Europe