Društvo Humanitas v februarju iz nabora zbirke knjižnice Hiša svetov izpostavljajo delo Eduarda Galeana “Narobe: šola narobe sveta”. Gre za družbenokritično delo, v katerem avtor naslavlja paradokse sodobnega sveta, kjer so revni za krajo kaznovani in bogati zanjo nagrajeni.

Eduardo Galeano, rojen v Urugvaju leta 1940, se je v slovenskem jeziku predstavil že s Knjigo objemov in delom Odprte žile Latinske Amerike, knjiga Narobe pa predstavlja njeno nadaljevanje.
Delo govori o postkolonialni Latinski Ameriki, kjer revni še vedno ostajajo revni in globalni sever še vedno izkorišča globalni jug. Posebnost te knjige se skriva v pronicljivem in hudomušnem jeziku, ki ga avtor uporablja za razlago kontradikcij. Poleg same kritične misli pa nam avtor postreže tudi s številnimi dejstvi in za vsebino zelo primernimi risbami Joséja Guadalupeja Posade iz Mehike.
Delo je zanimivo, ker slika pogled na globalizacijo s položaja nekoga z globalnega juga in svoje presežke doseže v hudomušnem popisovanju sicer ne preveč lepe realnosti.