“V soboto, 21. 9. 2019, smo z dijaki 2. letnika izvedli projektni dan na temo okoljevarstva. Pridružili smo se vseslovenski akciji Čista obala 2019 v organizaciji Inštituta za vode RS. Naši dijaki in učitelji so čistili obalo in popisovali odpadke v Kopru, Izoli in Ankaranu. Poleg tega je skupina dijakov s člani Ribiške družine Koper čistila obrežje reke Rižane, pod okriljem Marjetice Koper pa so nekateri dijaki pomagali in čistili v Obalnem zavetišču za živali.

Dijaki likovne smeri so na strunjanski plaži oblikovali instalacijo iz odpadnega materiala, hkrati pa so trije dijaki 2. b oddelka na stojnici predstavljali projekt GEGL, cilje trajnostnega razvoja in promovirali šolo.

S projektom Global education goes local smo se dijaki Gimnazije Koper seznanili na GEGLovi poletni šoli v Salineri (Strunjan) pod vodstvom Inštituta za Afriške študije. Znanje, ki smo ga pridibili na poletni šoli smo s pridom izkoristili tudi na stojnici ob čistilni akciji Čista obala 2019. Mimoidoče vseh starosti smo seznanili s pomenom ciljev trajnostnega razvoja, skupaj smo se tudi poigrali in se skozi igro seznanili, kako poteka proizvodnja kavbojk in koliko držav prepotujejo deli za en par hlač. Mlajši in tudi starejši obiskovalci so na stojnici prejeli ponovno uporabljene dele plastenk, ki so služili kot lonček v katerega so si obiskovalci posejali začimbe. Podučili smo jih o ciljih trajnostnega razvoja predvsem o pomenu enakosti spolov, trajnostnih mest in skupnosti ter odgovorni porabi in proizvodnji.”

Zapis: Gimnazija Koper in dijaki Gimnazije Koper – Mark Djuraševič, Mia Gazič, Gregor Petrič in Jovana Nikolić