Na Inštitutu za trajnostni razvoj so osnovne in srednje šole povabili k sodelovanju v video natečaju v okviru projekta EAThink2015, ki globalno učenje povezuje s šolskimi ekovrtovi. Učenci in dijaki so lahko sodelovali s 30-sekundnim amaterskim videom na eno ali več sledečih tem: izobraževanje o izbiri živil in o kritični potrošnji, pravica do hrane in ekološko kmetijstvo. Strokovna žirija je prejela 21 videov in soglasno izbrala video dijakov iz Gimnazije Ilirska Bistrica – družbeno angažiran rap s kritičnim sporočilom in jasno izraženo poanto.

Izbrani producent (Digital Studio) je s svojo kreativno ekipo na osnovi zmagovalnega videa posnel profesionalno 30 sekundno video sporočilo. V izdelavo sporočila je vključil oba dijaka – avtorja zmagovalnega videa, ter »posebnega gosta« legendarnega slovenskega raperja Klemna Klemna. Za oba dijaka je bila to lepa nagrada, še zlasti pa sta se razveselila sodelovanja z znanim raperjem.
 Video si lahko ogledate TUKAJ.

 

»Jej lokalno, misli globalno!« s projektom EAThink2015 in Šolskimi ekovrtovi

Na Inštitutu za trajnostni razvoj v okviru evropskega projekta EAThink2015 že tretje leto povezujejo svoj program Šolski ekovrtovi s temami globalnega učenja. V tem EU projektu sodeluje 12 držav EU in 2 afriški državi. Z globalnim učenjem in šolskimi ekovrtovi mladim ter učiteljem dajemo (spo)znanja, ki so nujna za življenje v globaliziranem svetu: kako naš življenjski slog, naša potrošnja, politike razvitih držav vplivajo na življenje v državah v razvoju, kaj lahko kot posamezniki naredimo za pravičnejši svet?

V okviru projekta so na slovenskih osnovnih in srednjih šolah v dveh letih izvedli 62 delavnic globalnega učenja, 20 delavnic kritičnega državljanskega novinarstva, omogočili oglede 20 ekoloških kmetij ter pomagali vzpostaviti ali nadgraditi skoraj 100 šolskih ekovrtov, in še vrsto drugih dejavnosti. Ne nazadnje so skupaj s sodelujočimi šolami pripravili tudi prek 200 blogov oziroma objav na spletu.

V zadnjem letu projekta pa na ITR pripravljajo tudi priročnik za učitelj(ic)e z gradivom za globalno učenje pri pouku (v slovenščini), in pa priročnik o oblikovanju in (globalni) učni rabi šolskih ekovrtov v angleškem jeziku, za celotno partnerstvo projekta. Na ta način bo zapuščina projekta lahko živela naprej tako v Sloveniji kot mednarodno.