Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera je lansko leto 50 knjig iz svoje knjižnice dala na voljo za izposojo v Hiši svetov. Gradivo iz Umanoterine knjižnice obsega predvsem knjige na temo okoljskih vprašanj in trajnostnega razvoja ter nekaj s področij globalizacije in globalne ekonomije.

Društvo Humanitas iz nabora omenjenih petdesetih knjig predstavlja:

Jože Kos: V poslanstvu dreves

Slovenski avtor in mizar Jože Kos je napisal knjigo, v celoti posvečeno drevesom in ljudem, ki soustvarjajo naravno okolje. V knjigi je zbranih 50 mnenj različnih strokovnjakov, ki vsak po svoje predstavljajo lepoto slovenskih gozdov. V knjigi podajajo svoje poglede na ohranjanje gozdov in narave ter načine rabe lesa. Del knjige obsega tudi seznam drevesnih vrst, ki ga spremljajo akrilne slike. Glavne teme so človek – drevo – gozd – okolje.

Jonathon Porritt: Capitalism: as if the world matters


Knjiga predstavlja alternativni pogled na kapitalizem, ekonomski sistem, ki je v nemilosti številnih okoljevarstvenikov in aktivistov za človeške pravice. Avtor v svoji knjigi zavzame drugačno stališče – kapitalizem je edini sistem, ki ga (trenutno) poznamo in živimo ter bo z nami verjetno še kar nekaj časa. Zato ga ne smemo ignorirati, ampak moramo z njegovo pomočjo najti skupno rešitev za nas in naše okolje.

George Monbiot: Bring on the apocalypse: six arguments for global justice


Raziskovalni novinar v pričujočem delu piše o glavnih problematičnih področjih našega časa: denarju, veri, vojni, moči, kulturi in naravi. Izraža svojo in splošno, človeško, potrebo po miru, pravici in resnici. Dotakne se globalnega segrevanja in vojn, ki so posledica boja za naravne vire. Piše o 6-ih problemih našega časa, med katerimi so politična korupcija, pomanjkanje virov in izumiranje živalskih in rastlinskih vrst ter dokaže, da je sprememba nujno potrebna.

Predstavitve knjig pripravila Anja Kos, Društvo Humanitas