V okviru projekta Z globalnim učenjem do globalnih ciljev je izšlo promocijsko e-gradivo za izobraževalce o Tednu globalnega učenja, ki bo potekal tretji teden v novembru.

Osrednja tema letošnjega Tedna globalnega učenja je: “Mir za planet. Planet miru“.  Od 13. do 19. novembra 2023 bosta Center Sever-Jug Sveta Evrope in Mreža za globalno učenje praznovala sposobnost globalnega učenja za soočanje s kompleksnostjo sveta in odziv na njegovo medsebojno povezanost.

Vsaka aktivnost, ki prispeva k Agendi 2030 je lahko del dogodka. Namen vseh aktivnosti je predstaviti pomen globalnega učenja za doseganje uravnoteženega in trajnostnega razvoja sveta.

Mednarodni dogodek ponuja neskončno možnosti za sodelovanje. Njegov cilj je razvijanje učnih skupnosti za aktivno globalno državljanstvo. V tem tednu se v mnogih evropskih državah zvrstijo številne aktivnosti namenjene vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in solidarnosti.

Teden globalnega učenja praznujemo že več kot 20 let. Zaradi skupnih prizadevanj je bilo v tem času ustvarjenih veliko dosežkov, žal nekatere ovire pri reševanju globalnih vprašanj še vedno ostajajo. Izzivi današnjega sveta so zelo raznoliki in bolj kot kdaj koli prej zahtevajo kritično razmišljanje, solidarnost ter odpornost kot bistvene elemente globalnega državljanstva.

LETAK GLOBALNO UCENJE 2023