Ob 10. obletnici srečevanja z Dnevom brez nakupov, je nastala 5. številka Etičnega potrošnika 5 – MANJ je več, ki ga je izdalo društvo Focus.
“V teh letih smo najprej plašno delili besedila, ki so se pojavljala na spletni strani staršev« Dneva brez nakupov, mreže Adbusters, kasneje pa smo vse pogumneje tudi sami izražali kritiko sistema »1 proti 99«. Začeli smo se združevati in se združujemo še naprej, skupaj z vse več prostovoljci in organizacijami podajamo kritiko sistema, ki misli, da lahko na omejenem planetu rastemo neskončno, pri tem pa kar povprek izkoriščamo »delovno silo« in kršimo človekove pravice vse povprek. Ker kritika brez alternative lahko izpade prazno, smo letos ponudili tudi prakse, ki so drugačne: izmenjevalnice, izposojevalnice, popravljalnice, skupnostne prakse in še veliko več,” so v Focusu zapisali od izzidu.

Preberete lahko razmišljanje o tem, kaj bi se zgodilo, če bi prenehali biti potrošniki, pogled kulturnega antropologa, prof. Muršiča, na svobodo trga in etike, pogled psihologinje na današnje potrošništvo. Predstavljene pa so nenakupovalne prakse, ki so žive med nami in v katere se lahko vključi vsak. Lahko pa tudi koga navdahnejo za vzpostavitev svoje.

ETIČNI POTROŠNIK