E-graine je francosko združenje, ki vidi izobraževanje ne kot orodje za standardizacijo, temveč kot orodje za razumevanje in sprejemanje sveta v svoji raznolikosti. Njihov cilj je omogočiti vsakemu posamezniku, ne glede na to startost, da se počuti kot državljan sveta in se sam zavedno odloča.

V e-graine so prepričani, da obstaja vseobsegajoča gospodarska, socialna, politična in okoljska kriza, v kateri se ne vidimo več kot ljudje, ki živimo na istem planet. Kot odgovor na to krizo človeštva e-grain vidi v ponovnem prebujanju občutka pripadnosti skupnemu človeštvu. S tem v mislih, se e-graine loteva izvajanja nacionalnega programa izobraževanja o migracijah, ki se usmerja na ustvarjanje močnega družbenega učinka. Cilj programa je dekonstruirati medsebojne predsodke med francoskimi državljani in migranti z ustvarjanjem formalnega okvira sodelovanja med ključnimi akterji (socialna podjetja, podjetja, institucije, država, fundacije, džravljani…). Cilj programa je boriti se proti diskriminaciji in vključevati migrante.

Pripravili so pedagoški program, ki temelji na različnih orodjih. Eno izmed orodij bo interaktivna, potopitvena in potujoča razstava, ki jo financira Bridge 47. V želji, da združijo umetnost, znanost in pedagogiko, bodo marca, pred postavitvijo razstave, organizirali kreativno rezidenco.

Razstava bo na ogled v manjšem formatu med festivali in prireditvami. Celotna različica bo nameščena v šolah. Zasnovani bosta dve učni poti za otroke stare od 12 do 15 let in stare od 16 do 18 let. Za obiskovalce bo pripravljena knjižica, poseben priročnik pa bo oblikovan za učitelje. Iz njih bodo lahko črpali elementi, ki jim bodo omogočali poglobitev ali pripravo določenih pojmov, vključenih v šolski učni načrt.

Več o projektu si lahko prebete na strani Bridge 47.


Projekt Bridge 47 sooblikuje in izvaja 15 evropskih in globalnih organizacij civilne družbe, med njimi je tudi platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne družbe, da s pomočjo globalnega učenja prispeva k pravičnosti in izkoreninjenju revščine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.