Konec maja je potekal zaključni globalni dogodek projekta Bridge 47 z naslovom Imagine 4.7, na katerem so se zbrali ljudje z vsega sveta, ki so si izmenjali kolektivna spoznanja o cilju trajnostnega razvoja 4.7 in proslavili potovanje mreže Bridge 47 v zadnjih štirih letih. Tridnevni dogodek je bil namenjen ustvarjanju priložnosti za izmenjavo idej, izkušenj in najboljših praks za udeležence iz različnih sektorjev.

Imagine 4.7 se je odprl z video nagovorom Jutte Urpilainen, evropske komisarke za mednarodna partnerstva, ki je poudarila preobrazbeni učinek globalnega učenja in udeležence pozvala: »Drznite si predstavljati boljši svet. Drznite si dvigniti glas. Drznite si vstati in ukrepati za bolj trajnostno prihodnost za vse.” Ta poziv k akciji je določil ton dogodka s številnimi inovativnimi dogodki o politikah, možnostih partnerstev in transformativnih izobraževalnih praksah, vse s perspektive transformativnega učenja. Stefania Giannini, pomočnica generalnega direktorja za izobraževanje pri UNESCO je v svojem osrednjem govoru poudarila pomen cilja trajnostnega razvoja 4.7 in izjavila: »Trajnostni razvoj se ne bo zgodil brez globalnega učenja. Da bi postalo bolj enakopravno, vključujoče in prožno, se mora izobraževanje preoblikovati.«

Druga slavnostna govorca sta bila Ninawa Huni Kui, predsednik federacije ljudi Huni Kui iz Acre v Braziliji, ki je imel ganljiv govor, ki je pozval k spremembi razumevanja izobraževanja, in Lysa John, generalna sekretarka CIVICUS, ki je potrdila pomembno vlogo civilne družbe pri reševanju strukturnih krivic.

Predsednik in ustanovitelj Bridge 47 Rilli Lappalainen, se je v zaključni besedi zazrl v prihodnost: »Vabim vse, da zdaj in v prihodnosti uporabljajo mrežo Bridge 47. Na nas vseh je, da uporabimo svojo domišljijo, kako želimo iti naprej.«

Pripravila: PV
Foto: Bridge 47


Projekt Bridge 47 sooblikujejo evropske in globalne civilnodružbene organizacije, med njimi je tudi Platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne družbe, da bi ta s pomočjo globalnega učenja prispevala k pravičnosti in izkoreninjenju revščine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.