Med 7. in 9. novembrom na spletu potekajo dnevi izobraževanja za podnebje 2022. Dogodek je namenjen skupnim prizadevanjem za opredelitev najnujnejših izzivov, ki jih povzročajo podnebne spremembe, ter razmisleku o tem, kako lahko sektor izobraževanja in usposabljanja prispeva k njihovemu reševanju.

Pod krovno temo »soustvarjanje učenja za odpornost proti podnebnim spremembam« udeleženci razpravljajo o treh temah: izzivi podnebnih sprememb, rešitve za zeleno izobraževanje in inovativni izvedbeni ukrepi.

»Kakovostno izobraževanje za vse in od mladih nog sem vedno štela za prednostno nalogo. Menim, da bi zlasti v okviru zelenega prehoda in velikega porasta okoljskih izzivov morala biti izobraževanje in boj proti podnebnim spremembam tesno povezana. Spremeniti moramo trajnostno ravnanje po vsej EU. Da bi to dosegli, močno podpiram povezovanje izobraževanja z znanostjo, kar pomeni usposabljanje učiteljev, ozaveščanje ter razvoj zelenih spretnosti in kompetenc. Vsi ti koraki so ključni za boljšo, okolju prijaznejšo prihodnost za vse,« je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Dneve izobraževanja za podnebje je začela izobraževalna koalicija za podnebje, ki je eden od mnogih ukrepov, ki prispevajo k zelenemu prehodu in uresničevanju evropskega izobraževalnega prostora. Vizija slednjega je vzpostavitev vključujočega, visokokakovostnega in trajnostnega evropskega učnega prostora do leta 2025

Za program in prijavo na dogodek kliknite tukaj.

Posnetki so dostopni na spletni strani Evropske komisije.

Pripravila: PV